Музика

Археологически

музей

6 септември, 19.00 ч.

Концерт

 

La Belle Époque de la Harpe 5

 

КВАРТЕТ АРФИ

 

СУЗАНА КЛИНЧАРОВА

ВЕСЕЛА ТРИЧКОВА

КОХАР АНДОНЯН

ИЛИАНА СЕЛИМСКА

По предложение на Маргарита Димитрова, Сузана Клинчарова създава през 2003 първия български  арфов ансамбъл. След великолепното си представяне на Пролетния музикален фестивал Аполония 2003, формацията продължава  да развива репертоара и концертната си дейност, което води до забележителния концерт на Парижкия пролетен фестивал през 2018 Европейската култура през струните на арфата.

 

La Belle Époque de la Harpe 5 е естествено продължение на цикъла,  който Сузана Клинчарова представя на публиката след издаването на тройния си албум със същото заглавие. В програмата  откриваме пиеси от епохата на постромантизма - Томас, Поссе, Годефроа, Хаселманс, на имресионизма - Турние и Салцедо, за да достигнем до творби от съвремеността с пиесите на Гуера и Арнаудов. Последната творба - Сарабанда на Владигеров, преработена от Клинчарова, представлява поклон пред творчеството на големия български композитор по случай стогодишнината от рождението му.

 

Публиката на Аполония е запозната с международната концертна, звукозаписна и преподавателска дейност на Сузана Клинчарова. В ансамбъла са включени най-изявените български  арфистки, всяка от тях поддържа активна солова кариера и допринася за развитието на  изкуството на арфата у нас.

 

Програма

 

 

Джон Томас - Сбогуване на Минестрела

 

Вилхелм Поссе - Игра на вълните

 

Феликс Годефроа - Еоловата Арфа

 

Алфонс Хаселманс - Приспивна ; Концертен Етюд оп.27

 

Марсел Турние - Четири Прелюда ; Джаз банд

 

Герардо Гомбо Гуера - Апунто Бетико

 

Карлос Салцедо - Искри

 

Георги Арнаудов - Атлас на Ветровете за арфи и лента

 

Панчо Владигеров - Сарабанда