ИСТОРИЯ

Празници на изкуствата

Аполония

Празници на изкуствата Аполония

 

През 1984 г. в Созопол се провеждат първите Празници на изкуствата Аполония.  Целта на това уникално явление в съвременната ни култура е да покаже постиженията на българските творци - автори и изпълнители, да съхрани традицията и да подкрепи новите идеи, експерименталните и нестандартни решения  в областта на всички изкуства. Фестивалът включва  театър, музика, литература, кино, балет, пластични изкуства, архитектура, детска програма.

 

През 1991 г. се създава Фондация Аполония която и досега е основен организатор на фестивала. За десет дни, на фестивалните сцени се представят над 70 културни събития, в които участват стотици изпълнители. Много от изпълняваните произведения са световни и национални премиери. През 2014 отбелязахме 30 години от основаването на Празниците на изкуствата. Всяка вечер залите  на фестивала са препълнени. Многобройната и многолика публика на Аполония не спира да търси и открива голямото изкуство.

 

Фондация Аполония е продуцент на голяма част от фестивалната програма във всички жанрове: в музиката -   големите концерти, посветени на Гена Димитрова, Никола Гюзелев, годишнините на Брамс, Моцарт, Верди,  концертът по случай 30 годишнината на Аполония  Българската душа в музиката, цикълът концерти Щурм на младите в джаза,  в театъра – спектаклите В очакване на Годо, Театрален дует, Антигона, Лив Щайн и CLASS в литературата -  запазената марка на Аполония Театър на маса с премиерни четения на пиеси, които току-що са написани или преведени и в тях участват едни от най-добрите български актьори. Нобеловата лауреатка Елфриде Йелинек беше представена на Аполония  преди творбите й да влязат в книжарниците, за пръв път в Созопол бяха прочетени пиесите Апокалипсисът идва в 6 вечерта от  Георги Господинов, Кожа и небе от Димитър Динев, Стела от Гьоте, Лудвиг В. от Томас Бернхард, Мероприятието от Брехт и много други.  Всяка година в програмата на Празниците на изкуствата се отделя място и за киното - игрално и документално. Показват се филми с  безспорни художествени качества, много от тях премиери, като  В търсене на Списаревски,  Аве, Потъването на Созопол, Урок, Златното сърце на София, Съдилището  и  много други.

 

Фондация Аполония осъществява  и големи международни проекти -  гостувания на Schauspiel Frankfurt и  Deutsches Theater с постановки на режисьора Димитър Гочев, петербургския театър Вера Комисаржевска с постановки на Александър Морфов.

 

Фестивалът е носител на престижни награди, грамоти и отличия. Избран е за Фестивал на годината 2007, носител на Националната награда Хр.Г.Данов,  отличен с Почетен знак Златен век на Министерството на културата.

ПРОГРАМА

ИЗЛОЖБИ

ЛИТЕРАТУРА

ТЕАТЪР

КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА

АМФИТЕАТЪР

КЛУБ АПОЛОНИЯ

КИНО

ДУХОВНО ОГЛЕДАЛО

КНИЖНА АПОЛОНИЯ

ЦЕНАТА НА УСПЕХА

ИНФОРМАЦИЯ

КОНТАКТИ

ФОНДАЦИЯ АПОЛОНИЯ

София 1000

пл.Славейков 11

(+359)  2 980 78 33 fest@apollonia.bg

© APOLLONIA ART FOUNDATION