КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ

27 август - 05 септември

Созопол

 27.08 | 19:00

Рецитал

ДОРА ДЕЛИЙСКА

пиано

Младата българска пианистка Дора Делийска повече от  седемнадесет години живее в столицата на изкуството и  класическата музика Виена. Завършва Виенския университет за музика и изпълнителски изкуства, където нейни преподаватели са световно известни музиканти. Позната е като камерен изпълнител и солист на оркестри в Австрия, Холандия, Швейцария, Белгия, Словакия, Словения, Хърватия, България, Италия. Носителка е на редица престижни международни  награди. Независимо от своите ангажименти, винаги се връща в България, където е спечелила любовта и признанието на публиката.

 

 

В програмата: Бах, Шостакович, Шопен, Лист

Фотография: ® Andrej Grilc

 28.08 | 19:00

Концерт

ГЕОРГИ ВЪЛЧЕВ цигулка

ЛОРА ЧЕКОРАТОВА пиано

Започват съвместната си концертна дейност ощe като студенти в Джулиард Скуул, Ню Йорк. През 1996 изнасят цикъл от концерти в САЩ под названието Музикални съкровища от България, представени от Международна фондация Кирил и Методий. Дуото изпълнява многобройни програми, оценени високо както от публиката, така и от критиката в САЩ и Европа. Част от най-забележителните им изяви на международната сцена са в Карнеги Хол, концертният цикъл Майра Хес в Чикаго, имат и редовни участия в международни фестивали като Бощад в Швеция и Кнайзел Хол в САЩ.

 

В програмата:  Моцарт, Брамс, Табакова, Кауъл

 

 

 29.08 | 19:00

Концерт

ВАЛЕНТИН ГЕРОВ

виола

КРИСТИАНА МИХАЙЛОВА

бароково чело

ВАСИЛИЙ ИЛИСАВСКИЙ

чембало

Бароковата музика, родена по време на Възраждането, се отличава с красотата и съвършенството на всичко, създадено  в тази епоха. Тя е господствала в кралските дворове и богати фамилии, които наемали музиканти, оркестри и композотори за своите приеми и балове.

Тази вечер на Аполония музиката на барока ще представят трима  талантливи изпълнители, избрали  композиции на  Марчело, Маре, Бах, Пърсел и Телеман.

 

 

 30.08 | 19:00

Концерт

ВОКАЛНА ФОРМАЦИЯ

СВЕТОГЛАС

Даниел Спасов

Милен Иванов

Виктор Томанов

Станимир Иванов

Красота и мистика, полифонична звучност и докосване до корените на една от най-древните музикални култури, звуците от миналото с тяхната съвременна интерпретация – това са музикалните светове, които създава вокална формация Светоглас.

Изпълнителите представят една своеобразна панорама на различни музикални диалекти и стилове от традиционното българско фолклорно изкуство и източноправославната църковна музика. За първи път мъжки гласове от Източните Балкани звучат с многоцветен полифоничен блясък и красота.

 

През 2012 излиза първият албум на състава, Колелото на живота.  През 2014 формацията осъществява проекта Моление Господне, а албумът със същото име се появява през 2016.

 

 

 31.08 | 19:00

Музикално - поетичен спектакъл

БНР

Програма Христо Ботев представя

ИЗПЯТА ПОЕЗИЯ

95 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РАДОЙ РАЛИН

С участието на Кин Стоянов, Кирил Калев и  Микаела Стоименова

 

Специални гости:

 

Михаил Шишков  пиано

Стефан Стойков  китара

 

 

Аполония отбелязва годишнината от рождението на най-популярния български  поет сатирик, автор на хумористична поезия и проза, на сатирични пиеси,  филмови сценарии и многобройни преводи.

 

 31.08 | 23:00

Концерт

АНКА ГНОТ китара, вокал

ГЕОРГИ ДОНЧЕВ контрабас

С участието на РОСЕН ЗАХАРИЕВ тромпет

 

Те се срещат и работят в творческата джунгла на Берлин, където  през 2015 излиза първият им албум Silence You.  Анка Гнот – певица, поет и композитор, която съчетава класическия звук с неравноделните ритми, и Георги Дончев, контрабасист, продуцент със свободен дух, заедно създават музика от друго измерение. Техните изпълнения са извън музикалните жанрове и категории.

Изнасят концерти в Европа, Канада и САЩ.

 

 

 

 01.09 | 19:00

Концерт

МИНЧО МИНЧЕВ цигулка

НИКОЛАЙ МИНЧЕВ цигулка

Минчо Минчев, музикант, педагог, общественик, институция, културен център.

Да си цигулар, да си музикант означава да настроиш целия си живот към изискванията на инструмента, на музиката. Да постигаш. И колкото повече постигаш, толкова повече да се подчиняваш. Изключителният живот на Минчо Минчев в различните му етапи постоянно ни напомня, че изкуството е колосален труд, постигане, служене.

 

Николай Минчев, цигулар, концертмайстор, преподавател... Син на Минчо Минчев.

 

В програмата:  Жан-Мари Льоклер, Луи Шпор, Волфганг Амадеус Моцарт.

 

 02.09 | 19:00

Концерт

СУЗАНА КЛИНЧАРОВА

арфа

Когато говорим за вълшебния инструмент арфа, винаги  го свързваме със Сузана Клинчарова, най-ярката българска изпълнителка. Излючителният й талант и енергия я отвеждат по всички краища на света – в САЩ и Канада, Азия, Европа.

На 2 септември ще бъде в Созопол!

 

В програмата: Албениц, Гранадос, Хаселманс, Георги Арнаудов и др.

 03.09 | 19:00

Концерт

ЧЕЛИСИМО

Анатоли Кръстев виолончело

Калина Кръстева -Тийкър виолончело

Атанас Кръстев виолончело

Маргарита Илиева пиано

Челисимо e триото, което създават преди 15 години музикантите от една фамилия Анатоли Кръстев, Калина Кръстева и Атанас Кръстев. Виолончелото за тях е призвание и посвещение. В програмите си изпълнителите представят виолончелото в разнообразни и привлекателни превъплъщения – с акомпанимент на пиано или оркестър,  дуо, трио, всеки свири и емблематични творби за едно виолончело. Репертоарът им се движи от класиката до съвременни премиерни творби, някои от които са посветени на тях.

Търсенията им се простират от Бах, Хендел и Пърсел до Пиацола и Макмилън, от Шуман и Форе до Елгар и Чайковски, от Рахманинов и Попер до Барток, Кодай, Георги Арнаудов и Божидар Спасов.

 

Музицирането на Челисимо е впечатляващо от всяка гледна точка – ансамбловост, звучност, техника и най-вече искрена артистична сугестия. По някакъв необясним начин в хомогенна художествена цялост се сливаха съвършенството и възвишеността на интерпретацията на водещия Анатоли Кръстев, поетичната деликатност на втората партия Калина Кръстева и неочаквно дълбоката вглъбеност, стабилност и тонова яркост на третото виолончело Атанас Кръстев. Всеки от триото има възможност да покаже и индивидуалните си качества в перфектни солови изпълнения.

                                                            В-к Култура

 

В програмата: Бах, Касадо, Равел, Римски-Корсаков, Елгар, Христосков, Макмилан, Арнаудов, Шостакович, Дебюси, Пиацола, Хилър, Лидстрьом.

 

 

 04.09 | 19:00

Концерт

ТЕОДОРА СОРОКОВ цигулка

АНТОН СОРОКОВ цигулка

РУЖА СЕМОВА пиано

Теодора и Антон Сороков, както и Ружа Семова завършват Виенския университет по музика и изпълнителски изкуства, но всеки от тях има отделна богата биография. Теодора започва музикалното си образование в София,  по-късно идват Лисабон,  Виена и Есен.  Концертира като солистка и с камерни формации в Люксембург, Германия, Австрия, Португалия и България. Антон  учи в Москва, Австрия и Швейцария. Свири във Виенския симфоничен оркестър, Баварската камерна филхармония, Лондонската филхармония,  Московския симфоничен оркестър и други. Ружа Семова завършва НМА Панчо Владигеров в София, след което получава магистърска степен във Виена, където в момента е преподавател. Свирила е в  много страни от Европа, Азия и Америка.

 

В програмата:  Хендел, Владигеров, Прокофиев и Сарасате

 05.09 | 19:00

Концерт

ЦИГУЛАРИТЕ ОТ МАЙСТОРСКИЯ КЛАС НА МИНЧО МИНЧЕВ

По традиция, в последната вечер на Аполония, световно известният  български цигулар и педагог Минчо Минчев представя учениците от своя майсторски клас – талантливи млади музиканти от целия свят. Ежегодният майсторски клас се провежда под патронажа на Фондация Св.св. Кирил и Методий.

 

Минчо Минчев е носител на наградата АполонТоксофорос за 2014.

 

 

 07.09 | 19:00

Концерт

МАЙСТОРСКИ КЛАС НА

КРАСИМИРА СТОЯНОВА

Именитата българска оперна певица Красимира Стоянова Kammersaengerin of the Vienna State Opera провежда майсторски клас Изкуството на оперното пеене за млади оперни певци от 2 до 6 септември 2017 г. в Созопол, Ваканционно селище  Санта Марина.

Майсторският клас се организира от Фондация Аполония и завършва с официален концерт на дипломираните участници, включен в класическата програмата на Празници на изкуствата Аполония 2017.

 

Красимира Стоянова е носител на наградата АполонТоксофорос за 2013.