easy site builder

3 септември, 18 ч.
-----------
Издателство Фабер
Премиера
-----------
Аполония Понтийска.
По стъпките на археолозите – колекции от Лувъра и музеите в България

Тази книга увенчава един амбициозен съвместен проект на Лувъра и Министерството на културата на България – представянето на изключително важни експонати и групови находки на участници в проучването на Аполония. Проект, в който се включиха с експонати най-добрите музеи в България, с който се ангажираха множество археолози, музейни и научни работници, специалисти, държавни служители, дипломати и политици от двете страни.
Този проект е пример за благородното сътрудничество между България и Франция, благодарение на което широката публика има възможност да се запознае с резултатите от професионалната работа на поколения български и френски археолози, започнала още през 1904.

Книгата представлява разширен каталог на едноименната изложба, осъществена в рамките на проекта, в който са включени научни статии на 37 от участниците в българо-френската археологическа мисия, която работи в Созопол от 2002 насам.
Изданието е подготвено и отпечатано от издателство Фабер в два тома с идентично съдържание – на български и на френски език. Включени са 680 изображения и карти, представящи 577 експоната, както и научни статии по темите. Изданието, което вече предизвика огромен интерес, ще се разпространява в България и Франция.

Mobirise

3 септември, 19 ч.
-----------
Издателство Фабер
Премиера
-----------
ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ
Земното щастие

За разлика от много подобни текстове, появили се напоследък, книгата на Георги Лозанов не е насрещна атака срещу новите популистки лидери или техните политически утопии, тя е опит за защита на либерализма не като политическа идеология, а като политическа чувствителност. Това е книга в традицията на Мишел дьо Монтен, който никога не си затваря очите за несъвършенството на човешката природа, но вменява на човека задължението да бъде свободен, както и непрекъснато да рефлектира върху моралните избори, които прави. Да си свободен не значи да живееш в свободно общество, а да защитаваш собствената си автономност, независимо в какво общество живееш.

“Ако въпросът е какво всъщност работя, най-честният отговор е компромис. Не смятам компромиса за нещо оскърбително, лигаво и безгръбначно. Напротив, вън от него има само фанатизирани джуджета”. Това изречение е най-важното в книгата на Лозанов, то е център на неговата житейска философия. Защото човек е компромисите, които прави. И Лозанов се отличава от повечето наш съвременници, че той си дава ясна сметка за това.

Тази книга може да бъде написана само от човек, готов да защити компромисите си. И това прави дневниците на Георги Лозанов толкова различни от дневниците на други, на тези, които неуспешно се опитват да ни убедят в своята безкомпромисност, както и на тези, които са готови на всякакъв компромис.
Иван Кръстев

Mobirise